Nagy kihívás volt ez a torta. Részben a fűrész miatt. Először használtam tragant masszát és nem tudtam, hogy viselkedik. Féltem, hogy esetleg eltörik a fűrész, de mondhatom nemhogy eltört, de olyan masszív és kemény lett, hogy akár még fűrészelni is lehetett volna vele.
A táblát szintén tragantmasszából készítettem, kakaóporral színeztem, igyekeztem úgy hogy erezetes legyen. Ezt a szép idézetet kérték rá, kinyomtattam papírra, átindigóztam és kakaóporral színezett glazúrral írtam rá. A fatörzs két vége és a kis kiálló rész vége fondantból van, kakaóporral erezetet festettem rá és a végén beleállítottam a "fába" fűrészt.
Tragant massza receptje:
1 kg porcukorra megadva.
15 gr zselatint beáztatok kb. 6 evőkanál vízbe. Ha megdagadt, hozzáadok 5 g borkősavat és 30 ml vizet, majd gőz fölött felmelegítjem és belekverek kb. 1 kg átszitált porcukrot. Jól összegyúrom majd légmentesen zacskóba csomagolom és állni hagyom pár órát. Nagyon gyorsan szárad ezért egyszerre csak kis adaggal dolgozzunk és a többit csomagoljuk vissza.
A csokoládés piskótát ez alapján a recept alapján sütöttem meg. A krém fejtörést okozott, mert én nem szeretem a csokitortát, főleg a vajas krémet nem, így kétféle krémet kipróbáltam. Nekem az egyik ízlett (pudingos változat), a férjemnek a másik (vajkrémes változat), így megalkottam a saját verziómat, összekevertem a kettőt.
Így lett a kövekező:
Hozzávalók:
4 tojás
1 vaníliás cukor
20 dkg kristálycukor
2 evőkanál kakaó
20 dkg étcsoki
10 dkg vaj
1 étcsokoládés pudingpor
2-3 evőkanál kristálycukor
4 dl tej
2-3 dl tejszín
rum ízlés szerint
Először elkészítem a pudingot. 3 dl tejet felteszek melegíteni, a maradék 1 dl-hez hozzáadom a pudingport és a 2-3 evőkanál kristálycukrot, csomómentesre elkeverem. Amikor forr a tej hozzáöntöm a pudingporos tejet és ismét felforralom, igyekezve hogy csomómentes maradjon. Lehúzom a tűzről, belekeverek 10 dkg apróra tördelt étcsokoládét. Félreteszem hűlni. Ezután a tojásokat, a vaníliás cukrot és a kristálycukrot egy tálba mérem, mixerrel keverem, habosítom, majd vízgőz fölé helyezve tovább keverem addig, míg belenyúlva kellemetlenül forrónak nem találom a habot. Leveszem a vízgőzről, beleszitálom a kakaót, beleöntöm a másik 10 dkg apróra tört csokit is, majd jól elkeverem benne. Szobahőmérsékletűre hűtöm, majd 3-4 órára hűtőbe teszem, hogy jól lehűljön. A nagyon lágy vajat ráteszem a hideg alapra, majd együtt jól kihabosítom. Ezután hozzáadom az étcsokis pudingot és a felvert tejszínt és rumot, ízlés szerint. Ha kell, lehet még édesíteni, nekem így elég édes volt. Nekem ez így azért ízlett, mert nem volt túl vajas, sem pudingos, viszont igazán finom csokoládéízű volt.