Amikor erre a tortára megkértek, hogy készítsem el, nagyon sokat kutakodtam, keresgéltem az interneten a tökéletes receptért. Két verziót ki is próbáltam mini adagban, aztán megszületett az én verzióm. A tészta alap a Cuppcake blogban található Sacher tészta lett. Ezt korábban már egy sütinyalókánál használtam és nagyon ízlett. A középső csokimousse réteg ötletét Mandulasarok oldalán talált recept adta, de egy kicsit átalakítottam. A felső fehércsokimousse réteg pedig egy külföldi oldalról származik.
Alsó szint - tészta:
10 dkg szobahőmérsékletű vaj
14 dkg étcsokoládé
14 dkg porcukor
4 nagyobb tojás
7 dkg liszt
csipet só
A vajat a cukor 2/3-ával kikeverem, jó habosra. Közben felolvasztom a csokit vízgőz felett. A csokit hagyom hűlni, majd beleöntöm a vajkrémbe, keverem. A tojássárgákat egyenként belekeverem a masszába, a fehérjéket a maradék porcukorral kemény habbá verem, majd az egészet összeforgatom óvatosan. A végén beleszitálom a lisztet, és simává keverem. Kb. 180 fokon sütöm, 15-20 perc alatt megsül. Amikor kihűlt leveszem róla a sütőpapírt.
Középső étcsokimousse réteg:
3 tojássárgája
1 tojás
120-130 ml egyszerű szirup (ezt 13,5 dkg cukorból 135 ml vízből kell főzni)
22,5 dkg étcsokoládé minimum 60%-os
450 ml tejszín
A csokoládét gőz felett megolvasztom, a tojásokat a sziruppal vízfürdőben, úgy, hogy az edény félig a vízben legyen, krémesre verem, majd leveszem a tűzről és addig verem tovább, amíg kihűl. Az olvasztott csokoládét a tojásos masszához keverem, majd óvatosan beleforgatom a felvert tejszínt.
A 22 cm-es tortagyűrűt a tészta köré rakom, ráöntöm az étcsokimousse-t, elsimítom és legalább 2 órára hűtőbe teszem dermedni.
Felső fehércsokimousse réteg:
3/4 teáskanál étkezési zselatin
1 evőkanál víz
18,5 dkg fehércsokoládé
250 ml tejszín
A zselatint összekeverem a vízzel és félreteszem kb. 5 percig. 50 ml tejszínt felmelegítek és hozzákeverem a zselatinhoz. Vízfürdő felett felolvasztom a fehércsokit, majd hozzákeverem a tejszínes zselatint. Félreteszem 5-8 percig hűlni. Felverem a tejszínt és óvatosan hozzákeverem a fehércsokis masszához.
Ha megdermedt a középső étcsokimousse réteg, ráöntöm és visszateszem a hűtőbe, legalább 2 órára, de legjobb egy éjszakára.
Díszítéshez:
15-20 dkg étcsokoládé
2-3 dkg tejcsokoládé
1 dl tejszín
kakaópor, porcukor
A díszítéshez étcsokit olvasztottam, egy zsírpapírra ráöntöttem, elsimítottam, majd hűtőbe tettem, megdermesztettem. Majd lemértem a torta magasságát és kb. 1 cm-rel magasabb téglalapokat, majd abból kb. két ujjnyi széles csíkokat vágtam. Ezután tejcsokit olvasztottam, beleraktam zacskóba, majd a sarkát kivágtam és hullámos mintákat csináltam rá, majd hűtőbe tettem. A tortát körbe felvert enyhén cukrozott tejszínhabbal kentem meg, majd rárakosgattam a csokilapokat. Tetejére kakaós tejszínhabrózsák, csokidíszek és csokiforgácsok kerültek.