2013. július 13., szombat

Darth Vader torta fázisfotókkal


Star Wars rajongónak kérték ezt a tortát. Málnás-mascarponés krémmel és vörös bársony piskótával készült. A piskótával kapcsolatban nagyon megoszlanak a vélemények, mert tartalmaz ételfestéket. Ettől függetlenül én szoktam készíteni, engem nem zavar, egy nagyon finom, könnyű, ízletes tészta. 

Én ezt a receptet használom (szerintem ez a legelterjedtebb):
113 gr vaj (nem margarin)
1/2 teáskanál só
300 g cukor (én csak 200 gr körülit szoktam beletenni)
2 nagy tojás
250 g liszt
15 g kakaópor
240 ml író vagy kaukázusi kefír
1 teáskanál vanília aroma
2 evőkanál folyékony piros ételfesték (én ezt is redukáltam kb. másfél evőkanálra)
1 teáskanál ecet
1 teáskanál szódabikarbóna

A vajat kihabosítom, hozzáadom a cukrot, a vanília aromát, jól kikeverem, majd egyenként belekeverem az egész tojásokat. Kimérem a lisztet, hozzákeverem a kakaóport és a sót. Az íróhoz vagy a kefírhez hozzáadom az ételszínező festéket, és a lisztes keverékkel váltakozva hozzáadom a vajas krémhez. Végül egy kis tálban a szódabikarbónára öntöm az ecetet, és amíg pezseg, belekeverem a tésztába. A forma alját sütőpapírral bélelem ki, és a masszát úgy simítom el benne, hogy a szélénél egy kissé felhúzom a tésztát. A tésztát két lap érdemes kisütni, előmelegített, közepes hőfokú, 180 °C-os sütőben kb. 25-30 perc alatt. A sütés utolsó fázisában ellenőrizhetjük tűpróbával.
A kész lapokat 10 percig hagyom állni a formában, majd lisztezett felületre borítom óvatosan, mert kissé törékeny.

Itt megtekinthető róla egy videó is.

Én a fenti Darth Vader tortához másfél adagos tésztát készítettem, azt elfeleztem és két lapban sütöttem ki 27 cm-es tortaformában. Kifaragtam a külső formát.

A következő mascarponés-málnás krémmel töltöttem:
500 gr mascarpone
1 zselatin fix (opcionális)
200-300 ml tejszín
1 habfixáló
1 vaníliás cukor
vanília aroma
porcukor
200 gr fagyasztott málna

A tejszínt a vaníliás cukorral, ízlés szerint porcukorral és a habfixálóval habbá verem. Egy másik tálban kikeverem a mascarponét szintén ízlés szerint porcukorral. Ha nagyon lágy mascarponét sikerül vennünk, akkor érdemes belekeverni egy zselatin fixet. Óvatosan belekeverem a tejszínhabot, ha kell még cukrozom és vanília aromával ízesítem. Ráteszem a krémet az alsó piskótalapra, majd málnával körberakom és még egy kis krémet teszek rá, majd ráemelem a másik piskótalapot. A képen látszik, hogy én a krém köré szoktam egy csík piskótát tenni, így nem nyomja ki a krémet a felső lap és szebben körbe lehet kenni vajkrémmel.



Miután ráteszem a felső lapot, a leeső tésztát összemorzsolom és összekeverem egy kis krémmel, ami megmaradt és kialakítom a sisakrészt és a pofarészt.



Picit lehűtöm, hűtőben, majd körbekenem vajkrémmel. A vajkrémmel kapcsolatban írtam már egy bejegyzést. Én a madaras hipermarket saját márkás vaját vagy a Krajcár vajat szoktam használni, mert ezek nagyon finom tejszínes ízűek. Ízlés szerint lehet cukorral kikeverni, én nem szoktam sok cukrot beletenni, hiszen a fondant úgyis édes, viszont szobahőmérsékletű vajjal szoktam dolgozni és szép habosra ki szoktam keverni. Miután körbekenem, lehűtöm, majd szépen elsimítom meleg vízbe mártott késsel a vajat.


Jöhet a burkolás. Fondant recept itt. Mivel a fekete festék - próbáltam már port is, gélt is - nagyon nehezen színezi be a fondantot igazán szép feketére, így úgy döntöttem le fogom festeni. Így egy szürke fondantot gyúrtam ki és azzal körbeburkoltam.


 Majd jöhetnek rá a részletek.


És a festés - vodkával kikevert fekete ételfesték port használtam -, majd száradás után a három pici fehér pötty. És íme:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...