2013. július 12., péntek

Piskóta

Többféle piskótát kipróbálva nekem leginkább Kiskukta oldalán található recept vált be, így előszeretettel alkalmazom. A recept a linkre kattintva Kiskukta oldalán részletesen, fázisképekkel megtekinthető, én itt csak a receptet teszem közzé.

Ha kisebbek a tojások, akkor én plusz egyet hozzá szoktam még tenni, mert akkor a legjobb az eredmény, ha a tojás kb. 70 g körüli.

1 tojásos (ez kb. 14-15 cm átmérőjű laphoz)
50 g cukor+ 20 g a habba
90 g liszt
37 ml tej
37 ml olaj
1 tojás
4 gr sütőpor

2 tojásos (kb. 21-22 cm átmérőjű laphoz)
100 g cukor+ 40 g a habba
175 g liszt
75 ml olaj
75 ml tej
2 tojás
8 gr sütőpor

3 tojásos (24-25 cm átmérőjű laphoz)
150 g cukor+ 60 g a habba
263 g liszt
1,15 dl tej
1,15 dl olaj
3 tojás
12 gr sütőpor

4 tojásos (kb 27-28 cm átmérőjű tortalaphoz)
200 g cukor+ 80 g a habba
350 g liszt
1,5 dl olaj
1,5 dl tej
4 tojás
16 gr sütőpor

5 tojásos (kb. 29-30 cm átmérőjű laphoz)
250 g cukor+ 100 g a habba
437 g liszt
187 ml tej
187 ml olaj
5 tojás
20 gr sütőpor

Kakaós piskóta esetén annyiszor 10 gr kakaót teszek bele, ahány tojásos, de ezt le kell számolni a liszt mennyiségéből.  
 
Szétválasztom a tojásokat. A fehérjét csipet sóval és pár csepp citromlével elkezdem habbá verni. Amikor félig felvertem hozzáteszem a kristálycukrot és kemény habbá verem. A tojássárgát összekeverem a kristálycukorral, olajjal és tejjel. Ezután hozzáteszem a sütőporral elkevert lisztet (ha kakaós, akkor a kakaót is) és először óvatosan összekeverem, majd magas fokozaton pár percig keverem. Ezután kb. 2 kanálnyi fehérjét hozzáteszek, összekeverem, fellazítom a tésztát, majd utána szép óvatosan a többi habot is belevegyítem.
Sütőpapírral bélelt tortaformába teszem és az oldalára kicsit felhúzkodom. 175 fok körüli sütőben tűpróbáig sütöm.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...