Fondant
Első tortáimat a pillecukros változattal készítettem. Tulajdonképpen semmi ördöngösség nincs benne. Egyszerűen egy magas vajjal kikent üvegtálba kell a pillecukrot beletenni, majd mikróba szépen fokozatosan felolvasztani, úgy hogy közben vajjal megkent fakanállal többször meg kell keverni. Ha felolvadt átszitált porcukrot kell hozzáadagolni, annyit, hogy jól gyúrható masszát kapjunk. Nekem ez nagyon bevált, csak többször problémát okozott a fehér pillecukor beszerzése, így elkezdtem használni a Dr. Oetker nyújtható cukormázát. Ezzel sem volt gond, csak anyagilag kicsit megterhelő volt. Így kezdtem el kutakodni a tökéletes recept után és bátran állíthatom Kiskukta oldalán megtaláltam. Azóta is csak ezt használom.
1 ek zselatin
6 ek víz
1 ek margarin
2 ek méz
porcukor, amennyit felvesz
Azzal kezdjük, hogy a porcukrot szitáljuk át, minél finomabbra őrölt porcukrot válasszunk. Kb. fél kilónyit tegyünk keverőtálba, csináljunk közepére egy lyukat.
A zselatint keverjük el a vízzel, vízgőz fölött melegítsük fel, mikor már jó forró adjuk hozzá a margarint és a mézet, majd kavarjuk mindaddig míg teljesen szétolvad benne. Öntsük a porcukorhoz, majd kanállal kavarjuk bele, adagoljuk közbe bele a porcukrot, mikor már nem tudjuk kanállal kavarni akkor tegyük porcukorral meghintett munkalapra és gyúrjunk bele annyi porcukrot még, hogy ne ragadjon már a munkalapra, sem a kezünkre. Csomagoljuk fóliába, tegyük bele zacskóba, majd hagyjuk, hogy pihenjen egy napot. Elővéve margarinos kézzel gyúrjuk át, porcukros felületen nyújtsuk.
A zselatint keverjük el a vízzel, vízgőz fölött melegítsük fel, mikor már jó forró adjuk hozzá a margarint és a mézet, majd kavarjuk mindaddig míg teljesen szétolvad benne. Öntsük a porcukorhoz, majd kanállal kavarjuk bele, adagoljuk közbe bele a porcukrot, mikor már nem tudjuk kanállal kavarni akkor tegyük porcukorral meghintett munkalapra és gyúrjunk bele annyi porcukrot még, hogy ne ragadjon már a munkalapra, sem a kezünkre. Csomagoljuk fóliába, tegyük bele zacskóba, majd hagyjuk, hogy pihenjen egy napot. Elővéve margarinos kézzel gyúrjuk át, porcukros felületen nyújtsuk.
Vajkrém
Első tortáimnál én is beleestem abba a hibába, melybe szerintem elég sokan beleesünk. A fondant alatt egyszerűen megkentem a tortát azzal a krémmel, amivel betöltöttem. Aztán persze nem értettem, hogy miért olvadozik le a fondant a tortáról. Persze hamar kiderült, hogy ez azért van, mert a fondant alatt nem szabad magas nedvességtartalmú krémet használni, mert egyszerűen megolvasztja a cukormasszát. Mivel a vajkrémért - mint sokan mások is - nem nagyon vagyok oda, így elkezdtem kísérletezgetni mindenfélével. Csináltam egy főzött tojásos krémet, amit vajjal habosítottam ki, ez túl macerás volt. Próbáltam Hulalát alátenni, de bevallom nekem borsódzik a hátam a Hulalától és csúszkált rajta a fondant. Aztán próbáltam az úgynevezett olasz vajkrémet is, ez is macerás volt. Szóval egyik sem volt számomra tökéletes. De most bátran állíthatom, hogy rátaláltam a megfelelő megoldásra. Ami tulajdonképpen egyszerű vajkrém, de rájöttem, hogy nem mindegy milyen alapanyagból készítjük el. Először is azt, hogy margarint használunk hozzá, felejtsük el. Nem lesz finom. Elkezdtem kipróbálni a különböző vajakat és rájöttem, hogy mindegyiknek más az íze. És találtam egyet - illetve most már kettőt - aminek nagyon finom tejszínes íze van. Ez pedig a madaras hipermarket saját márkás vaja. Sajnos most felemelték az árát és ezért kipróbáltam a Krajcár nevezetűt és ez is ugyanolyan finom tejszínes. Porcukorral kikeverve olyan az ízük, mint a tejszínhabnak. Így én most már csak ezt használom a fondant alá. Egyébként egy másik dolog miatt is a legjobb a vaj. Ez úgy tud rákeményedni a tortára, hogy sokkal könyebbé teszi a fondant ráhelyezését és ha véletlenül nem sikerül elsőre, akkor is könnyedén le tudjuk róla emelni.
Én nem szoktam nagyon sok porcukrot adni a vajhoz, hiszen a fondant így is épp elég édes, így elég csak mértékkel. Bármilyen aromát adhatunk hozzá, ami illik a torta töltelékéhez.